Je hebt de mooiste rok of broek online gezien maar je durft hem niet te bestellen. Wat als het niet past? Een kledingaccessoire of handtas online bestellen is geen probleem maar die ene leuke blazer, dat is een pak moeilijker. Neem ik mijn gewone maat of een maat groter? Met wat komt maat L voor dames overeen? Er is een maattabel maar ik heb geen zin om mij helemaal van kop tot teen op te (laten) meten. Uiteindelijk bestel je het gewoon niet. Jammer!
Ik ga je hieronder 5 tips meegeven waardoor online shoppen een makkie wordt. En nee, het is niet de maattabel raadplegen. Die klopt meestal toch niet! Of je merkt dat je 3 verschillende maten moet bestellen, afhankelijk of je verder gaat op de borstomtrek of de taille of de heupomtrek. Gek word je ervan. Dat is vanaf nu verleden tijd. Na het lezen van mijn 5 tips, zal je gerust online kunnen shoppen.

5 tips om de juiste maat te kiezen
1. Lees de beschrijving
Elke goede webshop steekt tijd in het schrijven van de juiste beschrijvingen van elk kledingstuk. Zo vind je er de samenstelling van het materiaal. Zie je bijvoorbeeld elasthaan of spandex staan, dan weet je dat het kledingstuk niet zal meegeven. Normaal gezien zal dit ook vermeld worden in de beschrijving als zijnde dat er (veel) stretch inzit. Materialen als satijn of (nep)leder stretchen totaal niet. Dit is iets om in het achterhoofd te houden als je bestelt.
Verder zal er in de beschrijvingen te lezen vallen of een kledingstuk groot of klein uitvalt. Soms staat erbij of je best een maatje groter of kleiner neemt. Volg deze adviezen op!
Als laatste moet je jezelf afvragen hoe jij je kleding graag draagt. Draag je het kledingstuk graag los of net graag nauw aansluitend. Dat gaat mee jouw keuze van de juiste maat bepalen.
Ik ben 100% eerlijk in de beschrijvingen. Staat er iets niet bij volgens jou, laat het mij dan gerust weten.
2. Ken maar ontken je eigen lichaam niet
Niemand kent jouw lichaam beter dan jijzelf. Elk lichaam is anders. Sommigen hebben een omvangrijkere boezem. Anderen dan weer bredere heupen. Ken je lichaam maar ontken het niet. Als je weet dat je taille breed is in verhouding met de rest van je lichaam, dan zal een hoge taille broek zonder stretch jou niet passen in je gewone maat. Zo een broek wordt namelijk smaller aan de taille. In dat geval neem je best een maatje groter. Gaat het echter over een losse broek met elastiek, dan kan je wel gewoon je eigen maat nemen. Of zelfs een maatje kleiner. Volg daarvoor de adviezen op die in de beschrijving staan. Zie vorig puntje.
Iedereen heeft al meerdere kledingstukken in zijn kleerkast en weet ondertussen goed genoeg wat mooi past en wat minder mooi past. Niet elk kledingstuk is geschikt voor iedereen. Denk aan de kledingstukken die je al hebt en die een succes zijn. Kleding waar je je goed in voelt en vaak aandoet. Dat zijn kledingstukken die je zeker veilig online kan bestellen in een andere kleur of print zonder te vrezen dat het niet zal passen. Of je niet mooi zal staan.
Nog enkele veilige keuzes bij het online bestellen van kleding zijn kledingstukken met elastiek in de taille en oversized kledij. Opnieuw, lees de beschrijvingen. Ik kan het niet genoeg herhalen.
3. Vergeet de maattabel
Meten is weten maar de maattabellen die je online vindt, zijn vaak om gek van te worden. De tabellen verschillen daarenboven nog eens per merk. Bij het ene merk moet je een M en bij het andere een XL. Het vergt veel moeite en tijd om dit per kledingstuk en per merk uit te vissen.
Waar baseer ik mij dan op om mijn maat te weten? Eerst en vooral zal de maat die je in je meest recente aankopen het vaakst terugvindt, de juist indicatie zijn van de huidige standaard kledingmaat waar je je kan op baseren. Als je 3 broeken in maat 44 hebt en 1 broek in maat 42 (omdat het een losse broek is), dan houd je maat 44 als je standaard maat van broek. Lees altijd de beschrijving en neem een maatje groter of kleiner naargelang het advies.
Opgepast met bepaalde kledingwinkels waarvan geweten is dat de maten daar heel klein vallen. Ik noem liever geen namen. Stel dat je enkel broeken van die winkel zou hebben, dan moet je weten dat die maat niet representatief is. Meestal heb je dat zelf al ondervonden en weet je dat zelf ook wel.
Voor blouses, topjes en jasjes en zelfs kleedjes maak ik gebruik van de okselbreedte. Ik leg het stuk plat op de tafel en meet letterlijk van oksel tot oksel het kledingstuk op. Zonder eraan te trekken uiteraard. Gewoon plat op tafel leggen. Die maat noteer ik altijd in de beschrijving van het kledingstuk. Je moet dan niet je omtrek (laten) opmeten maar neem een gelijkaardig kledingstuk uit je kleerkast – eentje dat nog goed past uiteraard – en doe hetzelfde: leg het plat op de tafel en meet van oksel tot oksel. Op die manier ben je 99% zeker dat het zal passen.
4. Vraag het na
Bij een klantvriendelijke webshop, vind je snel de contactgegevens terug om de verkoper te contacteren. Online shoppen betekent niet dat er geen klantservice kan zijn. Je kan het artikel niet op voorhand passen maar veel twijfels kunnen weggehaald worden door het even na te vragen. In de winkel moet je toch ook een verkoopster aanspreken om je verder te helpen? Dus waarom zou je dat online ook niet even doen. Toch?
Echt waar, ikzelf heb niets liever dan dat je mij contacteert als je twijfelt. Samen kunnen we bekijken welke maat het beste bij jou past. Of als je niet goed weet hoe je iets moet combineren, help ik je heel graag, vrijblijvend, verder.
Via mijn contactpagina, vind je onmiddellijk al mijn gegevens terug. Je kan het contactformulier invullen. Of een berichtje, een whatsappje of een mailtje sturen. Je vindt alle contactgegevens en directe links naar mijn social media kanalen terug. Zo ben je in no time in contact met mij.
5. Waag de sprong
Dit is misschien wel dé belangrijkste tip van allemaal. Als je alle vorige punten hebt doorlopen en je vindt dat ene kledingstuk zo tof! Je zou dat toch echt eens graag passen... Bestel het dan. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Het past je toch niet of je vindt het niet mooi bij jou staan. Dat kan natuurlijk altijd. Weet dat je alles binnen de 14 dagen kan retourneren. Dat zou in ieder geval bij elke webshop zo moeten zijn.
Als je echt zeker wil zijn dat alles correct verloopt, kijk je best uit naar webshops die een erkend keurmerk hebben. Deze webshops engageren zich om alles 100% volgens de wetgeving te laten verlopen. Enerzijds ben je op die manier zeker dat de webshop veilig is om te bestellen. Anderzijds zal retourneren altijd mogelijk zijn. Weliswaar volgens bepaalde voorwaarden maar ook niet meer dan de wettelijk vastgelegde voorwaarden. Voorlopig ga ik hier niet verder op in, dat is stof voor een volgende blog. Op dit moment is het voldoende om te weten dat Dres-An het keurmerk van Safeshops heeft behaald.
Retourneren is natuurlijk worst case scenario. Als je de 4 eerste tips hebt toegepast, is de kans veel groter dat je een nieuw, top item aan je kleerkast kan toevoegen. Zo niet, stuur je mij een berichtje en dan komen we er ongetwijfeld samen uit.
Bedankt om deze blog te lezen.
Ik hoop dat deze blog nuttig voor je was. Vergeet hem zeker niet te delen met je vriendinnen, mama of zusje(s)!
Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten.
Veel liefs,
Ann.
Reactie plaatsen
Reacties