Say what??
Ik geloof graag dat deze blog niet iedereen zal plezieren maar ik kan je alvast geruststellen: kortingen kunnen zeker hun plaats hebben in de modewereld. Alleen die soldenperiodes (inclusief sperperiodes) die 2 keer per jaar gelden, zijn naar mijn mening niet meer relevant. Sterker nog, ze streven hun doel voorbij. En ik ga je in deze blog uitleggen waarom ik dit vind.
Wil je onmiddellijk weten wat dit voor Dres-An betekent? Sla de 10 redenen dan over en ga rechtstreeks naar mijn besluit! Ben je benieuwd wat ik over de soldenperiode te vertellen heb? Lees dan zeker verder en laat gerust een reactie achter. Ik wil graag jouw mening hierover weten.
Wat zijn solden eigenlijk?
Niet alle kortingen zijn solden. De solden zijn sterk gereglementeerd in België. Té sterk. België is al meermaals op de vingers getikt door Europa wegens te strenge regels. Niet alleen de soldenperiodes worden wettelijk bepaald maar ook de sperperiodes (periodes voorafgaand aan de solden waarin er geen prijsverminderingen mogen doorgevoerd worden) en welke artikelen in solden mogen worden aangeboden, zijn wettelijk vastgelegd.
Waarom zijn er überhaupt solden? Solden waren oorspronkelijk bedoeld om handelaars de kans te geven om de laatste stuks van het seizoen en de laatste maatjes nog te kunnen verkopen.

10 redenen waarom solden overbodig zijn.
Are you ready?
1: De slechte timing
Het tijdstip van de solden valt telkens in het midden van een seizoen. De winter start klimatologisch gezien op 1 december en loopt tot 1 maart. Toch beginnen de winter solden al in januari te lopen. In praktijk houden bijna alle winkels koppelverkoop in december. De kans om je wintercollectie aan volle prijs te verkopen wordt op die manier heel klein. Bijna onmogelijk.
Enkel door grote omzetten te draaien (want de winstmarges worden steeds kleiner) kan je nog winst maken. Kortom, enkel weggelegd voor grote winkelketens.
2: Hele jaar door kortingen
De tijd dat we moesten wachten op de effectieve solden periode om kledij met korting te kunnen kopen, ligt al lang achter ons. Het hele jaar door worden er kortingen aangeboden. Niet onder de noemer ‘solden’ of ‘sales’ maar we hebben ‘Black Friday’ deals, koppelverkoop, allerlei acties en noem maar op. Zelfs in de sperperiode heb je al mogelijkheden om kledij te kopen met zeer grote kortingen d.m.v. koppelverkoop. Waardoor het nut van de sperperiode natuurlijk als sneeuw voor de zon verdwijnt.
3: Seasons change
Onze seizoenen zijn niet meer zoals vroeger. Ik herinner mij nog dat ik als kind moest wachten tot Allerheiligen om mijn nieuwe winterjas te mogen aandoen terwijl ik die in september al goed kon gebruiken. Dit jaar hebben we pas onlangs onze eerste vrieskoude gehad. In december dus! En nu moet alle winterkledij al met korting verkocht worden.
Bovendien dragen we onze stukken tegenwoordig het hele jaar door. We zijn niet meer gebonden aan echte winter- of zomerkledij. We mixen en matchen erop los. En maar goed ook! Enkel stuks zoals winterjassen, mutsen, handschoenen en winterbotten kunnen we als echte winterstuks categoriseren. Al de rest dragen we doorheen de seizoenen naar gelang het weer.
4: Snel, sneller, snelst
Toen ik klein was (ik word weer even nostalgisch) had je 2 collecties per jaar. Tegen dat de solden periode eraan kwam, was je die echt beu gezien. En snakte iedereen naar nieuwe dingen. Nu zijn er elke week nieuwe collecties, zelfs elke dag! Niemand kan dit volgen. Niet de handelaars (ik zal heus niet de enige zijn), niet de klanten, laat staan onze planeet…
We zijn zo verwend geworden dat we elke week nieuwe dingen willen zien. Waardoor handelaars geneigd zijn om telkens maar nieuwe dingen in te kopen terwijl ze met heel veel stock blijven zitten.
Vroeger (hier ga ik weer) vond je in de winkel 1 rek, maximum 2 rekken met solden koopjes. Nu staan de winkels bomvol met solden artikelen. Zelfs tijdens de solden is het aanbod zo groot en blijven winkels na de solden, met heel grote stock achter. Terwijl de solden net waren bedoeld om de stock weg te werken, remember?
5: Oude collectie = nieuwe collectie
Volgend op het voorgaande, kan je nog moeilijk spreken van ‘oude’ of ‘nieuwe’ collectie. Wat in de ene winkel als nieuw binnen komt, hangt in andere winkel al enkele maanden. Niet alle handelaars kopen op hetzelfde moment in. Sterker nog, soms zitten er verschillende seizoenen tussen.
Ik heb het vorig jaar meermaals vastgesteld. Kleding die al lang in mijn kleerkast hangt, wordt ineens als nieuwe collectie aangeboden in een andere webshop. Begrijp mij niet verkeerd, ik bedoel hier niets slechts mee. Integendeel! Ik wil ermee aantonen dat kledingstukken veel langer ‘in’ zijn, dan slechts 1 seizoen. Toch zijn we eraan gewend geraakt dat alles na enkele maanden automatisch in solden moet verkocht worden.
6: Slow fashion
“ De mode-industrie produceert ongeveer 100 miljard kledingstukken en 14 miljard schoenen per jaar. Daarvan belandt zo’n 70 procent op de afvalberg, en dat is wellicht nog een optimistische raming.” Lees ik in een artikel van Humo dd. 22/11/21.
Dit is toch een eyeopener van jewelste! Dat er iets moet veranderen is al lang duidelijk. Slow fashion is aan een ware opmars bezig. Meer en meer merken werken met basisstukken in hun collectie die jaren meedraaien. Zij doen niet mee aan solden. Een sweater blijft toch immers een sweater? En laat ons eerlijk zijn, wij dragen onze kleding meestal meerdere jaren. Waarom zou die bepaalde sweater, rok of broek dan enkel de volle prijs waard zijn in de eerste weken dat ze in die ene bepaalde winkel terug te vinden waren?
7: Korting overal
Er is altijd wel ergens een korting te vinden. We moeten hiervoor al lang niet meer wachten tot de solden. En waar ooit 20% korting een grote korting was, kijkt men nu zelfs niet meer op van 50% korting. Tegenwoordig starten de solden onmiddellijk met 50% korting en eindigen ze met 80% of meer.
Door die vele en hoge kortingen zijn mensen steeds minder bereid om de volle pot te betalen. Ik beken dat ik ook één van die mensen was. Je kan het de klanten niet kwalijk nemen. Zeker in deze economische crisis. Jammer genoeg verliezen we op die manier de echte waarde van dingen. Het is een vicieuze cirkel waarin we verzeild zijn geraakt.
8: Overproduction: the one to blame
Vroeger had je in de eerste week solden enkele stuks aan 10 of 20 procent korting. Er was nooit veel keuze. Nu zijn er rekken en rekken en rekken met solden artikelen. Er is gewoonweg te veel aanbod. Er wordt té veel kleding geproduceerd.
Zelfs de solden periode kan geen antwoord meer bieden om al die overgebleven stock te verkopen. Hoe hoog de kortingen ook zijn, er blijven na de solden nog steeds heel veel kledingstukken hangen die uiteindelijk, hoogstwaarschijnlijk, zullen vernietigd worden. Want er moet natuurlijk zo snel mogelijk plaats gemaakt worden voor het nieuwe.
9: Fopje?
Elke keer duiken er verhalen op over misleiding tijdens de solden. Prijzen die verhoogd worden om ze dan zogezegd met korting te verkopen. En hoewel het niet mag, worden er kledingstukken speciaal gemaakt om tijdens de solden te kunnen verkopen aan dumpingprijzen. Dit maakt dat de solden vaak misbruikt worden om zoveel mogelijk mensen naar de winkel te krijgen. De klant denkt een goede koop te hebben gedaan maar eigenlijk wordt hij gewoon gefopt.
10: Overconsumptie
Ongeacht de hoge kortingen, zijn de solden nog steeds winstgevend voor de grote spelers op de markt. We kopen te veel in de solden omdat het zo goedkoop is. Wie heeft er nog nooit een miskoop gedaan tijdens de solden?
De winkels spelen hier gretig op in. Bepaalde winkels overstockeren in de maanden voorafgaand aan de solden om genoeg aanbod te hebben tijdens de solden. Dit staat compleet haaks op het doel van de solden en zorgt voor overconsumptie bij de klanten.
Wat betekent dit voor Dres-An?
Geen solden
Wanneer de oplossing het probleem niet langer oplost, is het tijd om te evalueren en naar andere oplossingen te zoeken. Of de oorzaak aan te pakken. Solden werden in de jaren '30 als oplossing naar voren geschoven. We volgen een bijna 100 jaar oude wetgeving die al heel lang overbodig is.
Ik zal niet meer meedoen aan de solden periode. Dit jaar ga ik de uitdaging aan om consequenter om te springen met de kortingen die ik aanbied.
Kortingen
De laatste kans sectie op mijn webshop blijft bestaan. Daar zullen laatste maatjes en laatste stuks aan verminderde prijs aangeboden worden, dit het hele jaar door, rekening houdende met de effectieve seizoenen.
Verder blijft de 10% welkom korting bestaan en zal ik regelmatig via de nieuwsbrief een extraatje aanbieden. Binnenkort zal het mogelijk zijn om je daarvoor in te schrijven via de webshop.
Toekomst
Ik ga verder met het beperkt inkopen van nieuwe (zoveel mogelijk tijdloze) items en probeer beter en beter in te spelen op de noden van mijn klanten.
2022 was het eerste, verkennende jaar voor mij en Dres-An. In 2023 kan ik terugvallen op wat ik het voorbije jaar heb geleerd.
Het komende jaar zal ik meer tijd en energie steken in het creëren van eigen stuks en ga ik creatief aan de slag met stuks die niet verkocht zijn geraakt. Die zal ik omtoveren in nieuwe, unieke items die je enkel bij Dres-An kan vinden.
Upcycling, recycling, circulair ondernemen: thema’s waar ik meer en meer wil op gaan inzetten.
Ik heb zoveel zin in het komende jaar. Let’s do this!
Liefs, Ann.
Reactie plaatsen
Reacties